Prisnominerad kortroman i 1600-talets Uppsala 

Förra veckan avslöjades finalisterna i Stora ljudbokspriset ”Storytel awards” och kortromanen ”Grevinnan” skriven av Gabriella Argus blev en av tre finalister i kategorin Ungdom.

– Det känns lite overkligt men så otroligt kul att ”Grevinnan” tog sig ända till final. Jag är så tacksam för alla som röstat, säger Gabriella.

Kortromanen är en gotisk vampyrberättelse som utspelar sig i 1600-talets Uppsala. Den bjuder på hämnd, död och feminism men också oväntad vänskap, att hitta sig själv och queer kärlek.

– Det blev just Uppsala eftersom jag dels älskar staden, men även att jag hade en tydlig bild av att jag ville använda mig av Domkyrkan som i denna värld är ett av gömställena för Uppsalas vampyrer. Jag tittade mycket på gamla bilder av hur kyrkan sett ut men fick också utgå lite från egen fantasi.

På Storytels gala den 13 mars presenteras vinnarna som utses av en jury. Förra året var Gabriella där som gäst när en annan av förlagets böcker gick till final, men i år får hon åka dit med sin egen.

– Jag är så glad över att ha tagit mig så här långt ärligt talat, men visst vore det häftigt om min grevinna faktiskt vann hela tävlingen. Jag håller tummarna för att juryn fastnar för den.

Gabriella Argus debuterade för 10 år sedan som 21-åring och har sedan dess släppt sammanlagt 14 romaner och noveller i genrerna fantasy, romance och feelgood. Hon har sedan debuten skrivit under efternamnet Kjeilen men bytte våren 2024 till Argus, något som successivt uppdateras på hennes böcker.

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer