Piteås skräckdrottning avslutar sin succéserie ”Under”

Christina Öhman är tillbaka med sin efterlängtade skräckroman ”Under blanka fjäll”, den tredje och avslutande delen i hennes serie ”Under”. Serien har gjort stort avtryck på skräckscenen och bjuder nu på ett sista kapitel som tar oss djupt in i karaktären Viktorias förvrängda värld.

”Under blanka fjäll” är en vämjelig men vackert vemodig bok som dyker djupt ner i människans mörka vrår. Den handlar om hemligheter och om att leva vidare med skuld och trauman. Viktoria förföljs både av sitt förflutna och sina egna demoner. Hennes liv tar en fasansfull vändning redan i ”Under mörk jord” och hon börjar tappa greppet om verkligheten ordentligt när hennes ormar börjar tala till henne. 

– Ett mer underliggande tema som också följer med på olika sätt är ensamhet, berättar Christina. Det kan vara ensamhet i sällskap av andra, ensamhet till följd av sorg eller som i ”Under blanka fjäll” där min karaktär Viktoria är djupt insjunken i sig själv, ensam med sina egna demoner.

Skriver om välbekanta platser i Norrland

Precis som de tidigare delarna i serien utspelar sig ”Under blanka fjäll” på välbekanta platser för Christina, från Piteå där hon bor, till Luleå som hon ofta besöker. Men i den här avslutande delen lämnar vi staden och återvänder till skogen.

– I ”Under blanka fjäll” ville jag verkligen flytta ut från staden och tillbaka till skogen, den där allt en gång börjar och den där ”Under mörk jord” slutar. Skogen runtom Harrträsket och det som gömmer sig där följer med genom hela serien. Nu beger sig Viktoria till det närliggande Holsträsket, som angränsar mot samma dystra skog.

Christina har blivit berörd av alla fina möten med läsare av de första två böckerna och ser fram emot att avsluta serien med ”Under blanka fjäll”. Hon ser inte en typisk läsare framför sig utan tror att serien kan tilltala alla. 

– Efter alla fina möten med läsare är jag övertygad om att alla kan läsa ”Under blanka fjäll”. Din ålder, ditt kön eller din stil spelar ingen roll. Gillar du mörker, berättelser med djup som försöker göra mer än att bara skrämma dig, och dras du till ovanlig skräck i en klassiskt norrländsk miljö – hej!

Skrivit sedan barnsben

Christina Öhman, mest känd som Kicki, föddes 1986 i Stockholm och växte upp på vackra Ekerö innan hon flyttade till Piteå som sjuåring. Idag bor hon där med sina två barn, och den yngsta delar hennes kärlek till skräck.

– Jag började egentligen alldeles för tidigt att läsa Stephen King och se filmer som ”Den onda dockan” och ”Terror på Elm Street”.

I tonåren fick Christina en skrivmaskin av sin farfar och började då skriva allt möjligt – tidningsartiklar för familjen, seriestrippar och kusliga noveller. Efter gymnasiet tog skrivandet av fiktion en paus fram till 2020, då hon bestämde sig för att återuppta sin passion efter att ha studerat maskinteknik.

– Att skriva är min hobby. Det är min kärlek till att leka med språket och hitta på historier som vill ut. Det är också något särskilt med känslan av smattrande tangenter som jag älskat ända sedan den där första skrivmaskinen.

När Christina inte skriver, arbetar hon heltid som uppdragsledare och mekkonstruktör i gruvor och på pappersbruk.

– Det är mycket mer kreativt än vad det kanske låter, och det dyker ständigt upp spännande och intressanta utmaningar.

Hon älskar att läsa och skriva i mörker med levande ljus, och föredrar genrerna skräck, fantasy och sci-fi, både i litteratur och på film.

”Under blanka fjäll” är nu tillgänglig i bokhandeln och utlovar ett värdigt avslut för denna norrländska, vemodiga skräck.

Upptäck serien Under

Under svart himmel av Christina Öhman
Under svart himmel
Under #1
Under mörk jord av Christina Öhman
Under mörk jord
Under #2
Under blanka fjäll av Christina Öhman
Under blanka fjäll
Under #3

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer