Borås-författaren tillbaka med historisk romance

Känslosam romantik och mystik i slottsmiljö tar plats i Christina Schillers nya roman ”Greven och guvernanten”. Insnöade på ett ensligt slott får en guvernant och en greve kämpa mot både förflutna sorger och de oväntade känslor som väcks till liv i takt med att snön faller.

Pampiga miljöer och laddad romantik står i centrum för Christina Schillers nya roman ”Greven och guvernanten”, som utspelar sig i Sverige år 1855.

Guvernanten Evelina Davidsson söker skydd från ett snöoväder på Glimmerstad slott, där den gåtfulla greven Kristoffer Silfverhjärta bor. Snart upptäcker hon att slottet ruvar på mörka hemligheter, och när snön gör avfärden omöjlig blir hon kvar med greven. Attraktionen mellan dem blir allt starkare, men Evelina kämpar för att inte låta sig dras in i en romantik som riskerar att leda till samma öde som hennes mor.

– Det har varit både roligt och utmanande att skriva ”Greven och guvernanten”, berättar Christina Schiller. Jag har alltid älskat historisk romance men har varit lite rädd för att skriva det själv då jag vet hur mycket research som krävs. Men just den biten har varit en av de roligaste delarna. Att få dyka ner i hur samhället såg ut då och hur de levde utan allt vi tar för givet idag.

Romantik varvas med tidens allvar

Romanen berör inte bara romantik, utan också djupare teman som sorg och förväntningar. För Schiller var det viktigt att skapa en historia som tar upp hur både män och kvinnor på den tiden förväntades följa samhällets strikta normer. Hon ville också undersöka hur tidigare upplevelser kan forma men inte styra framtiden.

– Jag skulle säga att det genomgående temat är att våga släppa taget om det förflutna och att inte låta det styra din framtid. Men också att våga lita på det goda i människor.

För att förmedla den rätta historiska känslan utan att språket kändes för gammalmodigt fick Christina stöd av sin förläggare och redaktör. Samarbetet blev avgörande för att hitta rätt balans.

– Den största utmaningen för mig har varit att hitta ett sätt att skriva som samtidigt ger den historiska känslan utan att göra texten för gammalmodig. Jag är väldigt glad för den hjälp jag fick av mitt team. Det är alltid skönt att kunna bolla dessa saker med andra som kan se på texten från ett nytt perspektiv.

Fiktivt slott med verklig inspiration

Glimmerstad slott är en fiktiv plats, men Schiller har inspirerats av verkliga slott som Steninge och Häringe – platser hon rekommenderar för alla som delar hennes intresse för historiska miljöer. Researchen tog henne också till detaljer om 1800-talets stearinljus och klädernas konstruktion, något som väckte ytterligare passion.

– Jag upptäckte att jag verkligen gillar att göra research, särskilt när det handlar om de vackra kläderna från den tiden och hur de var konstruerade. Jag ska inte gå in för djupt på det, eftersom det skulle kunna bli en hel uppsats, säger hon och skrattar. Men när man har ett intresse för sömnad är det lätt att nörda in sig.

Från barndomsdröm till författarskap

Christina Schiller, eller Kicki som hon oftast kallas, växte upp på Hammarö i Värmland men bor numera i Borås tillsammans med sin man och deras två barn. Skrivandet har varit med henne sedan barnsben, och att berätta historier har alltid varit en del av hennes liv.

– Jag skriver i första hand för mig själv, berättar Christina. Jag bär på så många berättelser som bara måste få komma ut, och det är därför jag skriver. Så länge idéerna fortsätter dyka upp, kommer jag att fortsätta skriva.

”Greven och guvernanten” är en roman för alla som älskar historisk romance och vill uppleva en passionerad och känslosam berättelse i vintrig slottsmiljö.

Greven och guvernanten av Christina Schiller
Greven och guvernanten av Christina Schiller

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer