Debuterar med mörk fantasyroman – en symfoni av blod och åtrå

Författaren Stina Rundqvist från Örnsköldsvik debuterar med den mörka fantasyromanen ”Näcken”. Med rötter i svensk folktro utforskar boken kärlekens skevhet, psykisk ohälsa och relationer under press.

Efter att ha läst ”Neon Gods” av Katee Roberts, en fantasyromance om grekiska gudar, väcktes idén att skriva om svenska väsen. Rundqvist fann inspiration i näcken – den lockande, farliga figuren ur svensk folktro.

– En kärlekshistoria tog form men någonstans djupt inne i skogarna så mötte den kvinnliga huvudkaraktären på ett huvud som satt på en påle och träd runtikring var täckta i blod. Den mysiga romansen blev mer skräckinjagande än vad jag tänkt mig och ett mörker la sig över berättelsen.

Författaren beskriver romanen som en symfoni av blod och åtrå – en historia som startade som en kärlekssaga men förvandlades till något mörkare och mer skrämmande.

– Detta är ingen kärlekshistoria, säger Stina. Näcken handlar om psykisk ohälsa, ångest och dåligt självförtroende. Boken visar hur dessa komponenter påverkar relationer, men också hur allt ställs på sin spets när man utsätts för traumatiska upplevelser.

Verklighetsinspirerade miljöer

Miljöerna i boken är inspirerade av verkliga platser, ofta sådana som ligger Rundqvist nära hjärtat. Svampskogen som spelar en viktig roll i berättelsen kommer från Trehörningsjö, där hennes svärföräldrar har en sommarstuga.

Stadsmiljön är en blandning av Umeå och Örnsköldsvik – två orter som betytt mycket för Rundqvist, särskilt eftersom familjen precis hade flyttat från Umeå tillbaka till hemstaden när skrivandet började.

– En scen där huvudkaraktären Emilia går till en mataffär är inspirerad av en gångbana från Tomtebo i Umeå, där jag gick nästan varje dag i 14 år. Det är en liten hyllning till platserna som betytt mycket för mig.

Succé under försläpp på Bokmässan

Under Bokmässan i Göteborg i september hade ”Näcken” försläpp och sålde slut redan under fredagen. Förlaget fick snabbt skrapa ihop några nya ex för att Stina skulle ha något att signera på lördagen. 

– Det känns helt otroligt att så många var intresserad av boken och att den tog slut så snabbt. Det är svårt att ta in, men jag känner mig väldigt lyckligt lottad och så glad att många vill läsa boken.

Läsare som ville haffa ett ex hopades i gången utanför montern inför Stinas signering och visade på att Sverige är redo för denna mörka symfoni. 

Författandet satt långt inne

Rundqvists väg till att bli författare var inte självklar. Trots att hon alltid älskat att läsa, särskilt fantasy, trodde hon länge att skrivandet inte var något för henne. Det var först våren 2022 som hon tog mod till sig och började skriva, och redan samma sommar var råmanuset till ”Näcken” klart. Efter att ha fått positiv feedback från tidiga läsare och arbetat med en lektör vågade Rundqvist tro på sin berättelse och ta nästa steg.

– Att börja skriva är det bästa jag har gjort. Det har gett mig så mycket: läkt sår jag inte visste att jag hade, fått mig att drömma igen och gjort mitt liv mycket roligare. Nu har jag svårt att tänka mig ett liv där jag inte skriver.

Familjelivet är intensivt för Rundqvist. Hon bor med sin man och deras två barn, varav det ena har autism, ADHD, intellektuell funktionsnedsättning och språkstörning. Trots en hektisk vardag har skrivandet blivit ett viktigt inslag som ger henne både glädje och en kreativ flykt från verkligheten.

– Jag skriver för min egen skull, men också för att det är så roligt att få underhålla andra. När jag själv läser vill jag bli chockad, och den upplevelsen vill jag även ge mina läsare.

Näcken” är nu släppt, redo att fängsla läsare med sin mörka värld.

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer