Elina Kangas släpper  skräckroman: Springor av mörker

Idag släpps Elina Kangas senaste roman, ”Springor av mörker”. Boken utspelar sig i de djupa småländska skogarna och erbjuder läsarna en nervkittlande berättelse om ensamhet, hemligheter och den krypande känslan av att vara iakttagen.

Idén till ”Springor av mörker” har sitt ursprung i Elina Kangas egna fobier. Hon berättar att hon länge haft en olustig känsla inför springor i golv och trappor där man inte kan se vad som finns på andra sidan.

– Jag tycker att det är väldigt obehagligt när det finns större springor i golvet eller trappor där man inte kan se vad som döljer sig där, säger Elina Kangas. Det känns som att någon kan vara i mörkret och iaktta en.

En isolerad tillvaro som snabbt förvandlas till en mardröm

Springor av mörker följer Celine, en kvinna som nyligen lämnat ett destruktivt förhållande och nu isolerar sig i en stuga i Smålands skogar för att bygga upp sig själv igen. När hon rensar ut stugan efter den förra hyresgästen hittar hon en gammal bok fylld med fasansfulla berättelser. Sakta men säkert inser hon att boken kanske speglar något som faktiskt inträffat i stugan.

Allt eftersom Celine läser börjar kusliga saker att ske. Kalla vindar sveper mellan de gamla golvplankorna, katten vägrar beträda vissa delar av huset, och Celine tycker sig höra viskningar i natten. Är det hennes egen ensamhet som driver henne till vansinne, eller finns det något annat i stugan? Någon som bevakar varje steg hon tar?

Boken vänder sig till alla som söker en skrämmande läsupplevelse där gränsen mellan verklighet och inbillning är hårfin.

– Jag ser framför mig någon som slukade Kalla kårar-böckerna som barn, precis som jag gjorde, säger Elina Kangas. Någon som älskar den där krypande känslan av att inte riktigt veta vad som väntar bakom nästa hörn.

En författare med småländska rötter 

Elina Kangas är 30 år och bor utanför Linköping med sin man, två barn, två katter och en hund. Hon växte upp i Tenhult, strax utanför Jönköping, och hennes småländska rötter har alltid varit en viktig del av hennes liv. Redan som barn fylldes hennes anteckningsböcker av berättelser, och skrivandet har varit en ständig följeslagare.

Efter att ha upplevt en livskris när hon skulle återgå till arbetet efter sin dotters födelse, bestämde sig Elina för att satsa på författardrömmen. Skrivandet blev inte bara ett sätt att ventilera känslor utan också en väg att förverkliga sina barndomsdrömmar.

– Skapandet har alltid funnits där, nästan som en reflex, säger Elina. Att skriva är en del av mig, lika naturligt som att andas.

När hon inte skriver tillbringar Elina tid med familjen, tränar, läser eller arbetar med projekt på familjens gård. Våren 2024 startade hon och hennes man ett litet tryckeri, en dröm som nu också blivit verklighet.

”Springor av mörker” släpps i bokhandeln idag den 11 oktober och är perfekt läsning inför Halloween. 

Läs mer om Springor av mörker

Springor av mörker av Elina Kangas
Springor av mörker

Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer